top of page

מאמרים :

חגי פלק - בעיני המתבונן


תובנות מקצועיות בנושאים שונים

סיכום אליפויות אירופה של נבחרות הבנים קיץ 2019

השבוע התקיים סיכום הקיץ המוצלח של נבחרות הבנים באיגוד הכדורסל. אין ספק שעם ההצלחה אי אפשר להתווכח ומה שמגיע מגיע. בטור זה אנסה להביא מספר נקודות שהביאו להצלחה כפי שאני ראיתי מהצד (גילוי נאות – ישבתי קרוב מאד לחלק מאנשי צוות נבחרת העתודה במשחקים של היריבות) ומה ניתן להסיק או לראות לקראת קיץ 2020.

אני דווקא שמח שבאיגוד חושבים על המשכיות כמו במרבית נבחרות אירופה ומאמינים שצוות של נבחרת לא צריך להימדד רק על קמפיין אחד או על הצלחות אלא על עבודה לאורך שנים ואני מקווה שכך יהיה במרבית הנבחרות – גברים ונשים.

(לא אתעלם מכך שבזמן כתיבת טור זה מסתיים קמפיין נבחרות הבנות אבל מאחר ולחלק מחברי ההנהלה יש קשר ישיר או עקיף למאמנים או שחקניות בנבחרות העדפנו לתת למישהו אחר לסכם את הקמפיין.)


( צילום : אלן שיבר )


נבחרת העתודה – אלופת אירופה בפעם השנייה ברציפות

שאני בא לבחון את קמפיין נבחרת העתודה 2019 יש מספר יתרונות בהכנה לאליפות הנוכחית שנערכה בארץ. היתרון הראשון הוא שהנבחרת שהורכבה ברובה משחקנים להם זה היה קמפיין שני החלה להתאמן ביחד כבר בתקופה מוקדמת כתוצאה מפרויקט מורים חיילים. זה נתן לשחקנים מעטפת רחבה וזמן חיבור רב יותר ובעצם הפך את הנבחרת לסוג של קבוצה שמתאמנת לפי תכנית שנתית וקבועה. דבר נוסף – זה גרם לשחקנים שאמנם באו משלוש ליגות שונות להרים את הרמה שלהם הן מבחינה אישית והן מבחינה קבוצתית.

במהלך קמפיין של נבחרת או של קבוצה יש נתון אחד שאי אפשר להתעלם ממנו והוא עניין הפציעות. רצה גורלה של הנבחרת וזמן קצר לפני האליפות היא איבדה שחקן מרכזי בדמותו של הסנטר גבי צ'יציאש. זה גרם לנבחרת בפרק זמן קצר לשנות קצת סגנון ולהסתמך על משחק מהיר של גארדים + פורוורדים. הצוות המקצועי בראשותו של אריאל בית הלחמי יחד עם שרון אברהמי ויואב שמיר הבין שכאשר יש שחקנים שיכולים לשחק בכמה עמדות בראשות דני אבדיה, יחד עם אלבר, אביבי, חנוכי שתיפקד כגבוה מדי פעם, ושחקנים נוספים ששיחקו במספר עמדות אז ליריבה קשה לדעת במי להתמקד למרות שהיריבות בהחלט התמקדו באבדיה ומדר שהיו דומיננטים לכל אורך האליפות. קצב המשחק המהיר עזר לנבחרת לכל אורך האליפות למרות ההפסד במשחק הראשון לסרביה, למרות החיסרון בגובה שבלט מול מרבית הנבחרות – אוקראינה, איטליה, ליטא, ואפילו ספרד בגמר.

יתרון שני משמעותי שמרבית מחבריי המאמנים ציינו אותו לפני ובמהלך האליפות – ישראל הייתה הנבחרת הכי טקטית באליפות. כל נבחרת נותחה עד הפרט האחרון. ישבתי בחלק ממשחקי היריבות של הנבחרת לצד שרון ויואב שביקשו לדעת תמיד על אחוזי קליעה של שחקן מסויים הן במדי הנבחרת והן במדי קבוצתו, על היחס אס' איב וכמובן גם נתונים קבוצתיים. הדברים האלו עזרו לנבחרת להגיע תמיד למחצית השנייה ובעיקר לרבע האחרון חזקים למרות שגם מזל צריך לפעמים.

היתרון השלישי והאחרון הוא הצד המנטלי והחיבור בין כל השחקנים לצוות המסייע. המאמן הראשון שעשה זאת ואף מספר על כך בספרו '12 טבעות' הוא פיל ג'קסון במדי שיקגו והלייקרס. ניתן לראות זאת אצל מאמנים אחרים כמו גרג פופוביץ' שהקים את הטריו בסן אנטוניו, או סטיב קר בגולדן סטייט. גדולתם של מאמנים נמדדת בכך שהם לא מעצימים שחקן כזה או אחר על פני אחרים, ויודעים לתת לכל אחד את המקום המגיע לו. הסיכום של אריאל, שרון ויואב כפי שנאמר לאחר משחק הגמר מסכם את כל הדרך שהנבחרת הזו עשתה מאז האימון הראשון. אין לי ספק שיהיה שווה וכדאי מאד להגיע לליטא בקיץ הבא, אבל על כך נדבר במהלך השנה.


(צילום: FIBA.com)


נבחרת הנוער – אלופת אירופה דרג ב' 2019

בשונה מנבחרת העתודה לנבחרת הנוער הייתה מטרה אחת ויחידה – לחזור לדרג א'. לנבחרות הנוער והקדטים עליהם נדבר בהמשך יש הכנה שונה מאד. לצערם של המאמנים עדיין לא נמצא הפתרון שיפריד בין ליגות הנוער לליגות התיכונים שמתחילים עם פתיחת האימונים ושנת הלימודים ומסתיימים להם בדצמבר-ינואר שעוד לא הגענו לחצי העונה. מנגד משחקי ההכרעה של ליגות הנוער מסתיימים רק במאי – לא תמיד יש מספיק זמן להתכונן על אחת כמה וכמה שיש מטרה גדולה שעומדת בדרך.

במקרה שלפנינו נבנתה גם כן נבחרת מוכשרת מאד שנאלצה לשחק ללא כוכבה דני אבדיה אבל הרוויחה בדרך מספר שחקנים נוספים שאת חלקם נראה גם באליפות אירופה לנוער דרג א' בשנה הבאה וכמובן בנבחרת העתודה הבאה.

מבחינת הצוות המקצועי ראינו חיבור טוב מאד בין המאמן הראשי אורן אהרוני שחי ונושם שנים רבות את ליגת הנוער בתפקידו כמנהל מקצועי במכבי ת"א. בניגוד לשנים קודמות, לא ראינו שהעובדה שיש מספר שחקנים רב יותר מקבוצה אחת על פני יתר השחקנים הפריע לנבחרת ולהיפך. לנבחרת לא הייתה חמישייה קבועה וכל שחקן קיבל את ההזדמנות המתאימה לו. מנגד עדיין המשחק של הנבחרת התבסס על אותו קו של העתודה – לחץ על כל המגרש, מעבר מהיר מהגנה להתקפה, והרבה שימוש ביכולת אישית ובזריקות מחוץ לקשת. קצת פחות ראיתי שימוש בגלעד לוי שהצטיין השנה בליגה הספרדית באסטודיינטס אבל בשלושה משחקים משמעותיים הראה את הפוטנציאל הגלום בו. יחד עם זאת ואני מסייג – לפעמים במשחקים מול נבחרות עלומות שם בדרג ב', קשה לקבל את הרושם ולהשתמש במשהו שנראה כל כך ברור. המבחן הגדול של השחקנים ובמיוחד של הצוות במידה וימשיך יהיה בדרג א' שם כמו אחיהם הגדולים בעתודה יתמודדו מול הרמה הגבוהה ביותר ומול סגנונות שונים כאשר הגיע הזמן להצהיר שהמטרה היא לא רק להישאר בדרג א', אלא גם לחשוב מעבר לכיוון ה-1.8.




נבחרת הקדטים – הישרדות בדרג א'

בניגוד לנבחרות העתודה והנוער, בנבחרת הקדטים ידעו מראש שהמטרה העיקרית היא הישארות בדרג א' והמשנית היא עלייה סוף סוף לרבע הגמר לאחר שנים רבות. ההתחלה הבטיחה רבות ומגיע פרגון לצוות המקצועי ולמי שהצליח להביא את עמנואל שארפ שהפך להיות המוציא לפועל העיקרי. יחד עם זאת לאור המבנה הבעייתי של אליפויות דרג א', מה שרואים בשלב הבתים לא תמיד מתחבר במשחק הרביעי ועל רבע הגמר ניאלץ לחלום קיץ נוסף.

בהסתכלות על קמפיין הקדטים ניתן להודות שהצוות המקצועי בראשות ברק דמיציאן, בנדה ואדיר אמר הצליח להוציא מעל המצופה מנבחרת שקשה להגיד כרגע שיש בה שחקנים בדרג הראשון של אירופה. גם כאן ראינו כמו בעתודה נבחרת של גארדים ופורוורדים לאור חיסרון הגובה של הנבחרת מה שמתאים לסגנון שמשחקות מרבית הנבחרות.


דבר נוסף שאני מברך עליו הוא השתלבות במהלך הקמפיין הן בטורנירי ההכנה והן במהלך האליפות של שחקני המחזור הצעיר – u15 בנבחרת הבוגרת יותר. זוהי המטרה העיקרית של בניית שחקנים עתידית וככל ששחקנים ממחזור צעיר משתלבים בנבחרת הבוגרת יותר, הרי שהמטרה מבורכת. במהלך הקמפיין היו שבעה שחקנים מהמחזור הצעיר שקיבלו את ההזדמנות ואין ספק שבקיץ הבא זה ישתלם מה גם העובדה שמאמן הקדטים גם מאמן את המחזור הצעיר יותר.


לסיכום מגיעה מילת פרגון לכל מי שניהל את הקמפיינים של נבחרות ישראל בקיץ הזה. ראוי גם לציין שלוח האימונים של נבחרות הגברים פורסם לכל אורך השנה עד סוף יולי באתר האיגוד ויהיה נחמד שגם אימוני נבחרות הנשים יהיו מפורסמים בעתיד.


אל אל ישראל ...

bottom of page